Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για motivational λόγους ότι το γυμναστήριο είναι σαν την ζωή, αν πιέζεσαι μέσα στο gym μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα εμπόδια και τις δοκιμασίες που σου φαίρνει η ζωή. Αν και είναι καλή αναλογία υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα.

Όσοι από εσάς παρακολουθείται τα βίντεο μου στο youtube (εδώ) που μάλλον είστε όλοι αλλιώς δεν παίζει να διαβάζετε αυτό το blog post τώρα, μπορεί να γνωρίζεται ότι παρακολουθώ πολύ τον Gary Vee (Gary Vaynerchuk), είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ανάμεσα σε άλλα σου δίνει συμβουλές για το πως να πετύχεις οτιδήποτε προσπαθείς να πετύχεις.

Ένα από αυτά που λέει είναι πως πρέπει να επικεντρώνεσαι σε αυτό που είσαι καλύτερος και να μην σε νοιάζουν τα πράγματα στα οποία είσαι μέτριος ή και χειρότερος, γιατί έχεις περισσότερες πιθανότητες να γίνεις πετυχημένος σε κάτι που είδη είσαι καλός, σε κάτι στο οποίο είσαι δυνατός παρά να πετύχεις σε κάτι που γενικά δεν το χεις.

Οπότε αν θες να πετύχεις σε μία επιχείρηση βρες αυτό που στο οποίο είσαι καλύτερος και βρες άλλα άτομα να καλύπτουν τα σημεία στα οποία δεν είσαι καλός. ΑΠΛΟ.

Αυτό όλο ήταν ο πρόλογος για αυτά που έχω να πω τώρα.

Στο γυμναστήριο αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να συμβεί, δηλαδή αν είσαι δυνατός στο στήθος τότε να κάνεις μόνο προπονήσεις στήθους και να πάρεις την πλάτη κάποιου αλλού ώστε να έχεις ένα δυνατό σώμα, απλά δεν γίνετε. Όλο αυτό το post σκέφτηκα να το γράψω γιατί αρκετά άτομα στα σχόλια από τα βίντεο μου με ρωτάν αν πρέπει να συνεχίσουν να προπονούν μία μυϊκή ομάδα που δεν βλέπουν αποτέλεσμα ή γενετικά έχουν ένα μειονέκτημα.

Γενικά στο σώμα πρέπει να υπάρχει ισορροποία. Οι μύες υπάρχουν για να μπορούν να κινούν τον σκελετό μας. Για να το κάνουν αυτό εισέρχονται στις αρθρώσεις μας μέσω τον τενόντων. Τελικά εκεί που χρειάζεται η ισορροπία είναι γύρω από τις αρθρώσεις. Αν κάποιος μυς τραβάει πιο πολύ την άρθρωση από ότι το ζευγάρι του στην απέναντι πλευρά τότε θα υπάρξει τραυματισμός ή συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Οπότε ποτέ δεν θέλουμε να έχουμε πάρα πολύ δυνατό κάποιον μυ από την μία πλευρά της άρθρωσης και να παραμελούμε τον μυ από την απέναντι πλευρά. Ομοίως αν γεννηθήκαμε με πολύ δυνατό στήθος σημαίνει ότι αναπτύσσεται και χτίζεται μεγαλύτερο/δυνατότερο πιο γρήγορα, οπότε εμείς θα πρέπει να δώσουμε ακόμα παραπάνω προσοχή στο πίσω μέρος του σώματος μας συγκεκριμένα στο πάνω μέρος της πλάτης καθώς οι μύες σε αυτήν την περιοχή είναι οι “απέναντι-ανταγωνιστές” του στήθους.

Όταν οι μύες μας είναι ανεπτυγμένοι ισορροπημένα και με σωστή αναλογία το σώμα μας εκτός από υγειές θα έχει και την πιο ωραία όψη που μπορεί να έχει.

Για να μην σας λέω παρα πάνω ιστορίες, ακριβώς από κάτω θα βρείτε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προπονήσετε μία αδύναμη περιοχή για να την φτάσετε στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο σώμα σας. Ακολουθήστε έναν τρόπο την φορά και όχι όλους μαζί (προφανώς).

Τρόπος 1ος

Μία φορά την εβδομάδα πολύ βαριά προπόνηση 4-6 επαναλήψεις και μέτριο αριθμό συνολικών σετ 10-15.

Τρόπος 2ος

Δύο φορές την εβδομάδα μία με πολύ βαριά κιλά με χαμηλό αριθμό σετ: 4-6 επαναλήψεις, 8-10 συνολικά σετ + μία με μέτρια κιλά 8-12 επαναλήψεις και μέτριο αριθμό συνολικών σετ 10-12+

Τρόπος 3ος

Ο συγκεκριμένος απευθύνεται σε μικρότερες μυϊκές ομάδες όπως π.χ: χέρια, γάμπες, πίσω/πλάγιος δελτοειδής που ξεκουράζονται σχετικά γρηγότερα από μεγαλύτερες μυικές ομάδες όπως τα πόδια ή η πλάτη.

4+ φορές την εβδομάδα από 3-6 σετ στο τέλος κάθε προπόνησης μερικές φόρες βαριά 6-8 επαναλήψεις και μερικές φορές ελαφρια 10-15 επαναλήψεις.

Bonus

Την ημέρα που προπονείτε αδύναμες μυϊκές ομάδες φάτε λίγο παραπάνω πριν/μετά την προπόνηση και συνολικά μέσα στην μέρα. Λίγο = 100/200 θερμίδες συνολικά μέσα στην μέρα.

Δοκιμάστε όποιον τρόπο θέλετε περιμένω να μου πείτε τα αποτελεσματά σας

Παναγιώτης